Papier maken

 

In een rechte lijn

Papier wordt bij Crown Van Gelder in een rechte lijn geproduceerd: van de ontvangst van grondstoffen tot het opslaan van de rollen papier. De lengte van deze lijn is 280 meter, hiervan wordt 100 meter in beslag genomen door onze papiermachines, het kloppende hart van onze fabriek.

 

Maken van de slurry

Het klaarzetten van balen pulp (cellulosevezel) voor elke machine is het begin van het proces. De balen worden met een lopende band naar de pulper gebracht. Hier vallen ze in water uiteen, het resultaat is een slurry. De vezels ondergaan verschillende behandelingen om ze in de juiste vorm te brengen. Ook worden andere ingrediënten als zetmeel en witmakers toegevoegd. Hiermee krijgt het papier een aantal van zijn specifieke eigenschappen.

 

Vormen van het papier

Met slechts 1% aan droge stof wordt de slurry ontdaan van vervuilingen, hierna wordt het op een gaas aangebracht. Door zwaartekracht en een vacuüm onder het gaas wordt het eerste deel van het vocht onttrokken. Met een vochtgehalte van 80% wordt het papier vervolgens geperst. Draaiende cylinders oefenen druk uit en verminderen het vochtgehalte tot 55%.

 

Drogen en aanbrengen van eigenschappen aan het oppervlakte

De droogeenheid is het grootste deel van de machine. Via beweging over met stoom verhitte cylinders wordt het vochtgehalte naar het gewenste niveau gebracht. Hierna kunnen verschillende toevoegingen worden gedaan om eigenschappen van het oppervlakte te bepalen, bijvoorbeeld een coating met zetmeel.

 

Bepaling van dikte en gladheid

Het bepalen van de dikte en gladheid zijn de laatste stappen in het maken van papier. Met een verzameling cylinders wordt via hitte en druk de uiteindelijke specificatie bepaald. Hierbij kunnen beide kanten van het papier een andere gladheid krijgen.

 

Snijden en aanpassen voor de klant

Grote rollen papier, meerdere meters breed en tot 25 ton zwaar, worden bij de automatische snijder aangeleverd. Hier worden de moederrollen veranderd in producten voor de klant. Naast het op de juiste breedte snijden, krijgen de rollen de koker die de klant nodig heeft. Als laatste worden de rollen zorgvuldig verpakt door robots en opgeslagen in onze geconditioneerde opslag.

 

Kwaliteitscontrole

Gedurende het hele proces wordt het papier in de gaten gehouden door sensoren in de machine, dit garandeert een constante kwaliteit. Direct na productie wordt een monster van elke moederrol in ons eigen laboratorium geanalyseerd.