Geschiedenis

 

Een schat aan kennis en meer dan 120 jaar ervaring

Onze geschiedenis gaat ver terug. Met meer dan 120 jaar ervaring in de productie van kwaliteitspapier kunnen we met vertrouwen zeggen dat we een grote hoeveelheid kennis beschikbaar hebben.

 

De pioniersjaren

Op exact dezelfde plek als waar zich tegenwoordig onze fabriek bevindt, begint onze geschiedenis. In 1896 richt Pieter Smidt van Gelder in Velsen een fabriek op voor de productie van krantenpapier die onderdeel was van het Van Gelder Zonen-concern. Het concern floreert maar tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de papierfabriek helaas vernield en geplunderd. Desondanks is het bedrijf in staat om al in 1945 opnieuw op te starten. In 1963 onstaat er een samenwerking met de Amerikaanse Crown Zellerbach Corporation. Deze samenwerking in papier voor ponskaarten is waar de “Crown” in onze naam vandaan komt.

 

Een onafhankelijke nieuwe start

In 1981 gaat het moederbedrijf Van Gelder failliet. Het geloof van klanten, financiers en eigen personeel in de mogelijkheden van Crown Van Gelder leiden tot een succesvolle doorstart als een onafhankelijke papierfabriek. In 1985 krijgt het bedrijf een notering op de Amsterdamse effectenbeurs.

Vanaf dat moment heeft Crown Van Gelder zich ontwikkeld tot een succesvolle speler in business-to-business. Door vroege identificatie van de invloed van digitalisering op de papiermarkt heeft Crown Van Gelder zichzelf opnieuw kunnen uitvinden. Inmiddels is het bedrijf een markt- en kennisleider in papier voor high speed inkjet druk en heeft het een aantal succesvolle producten ontwikkeld voor specifieke toepassingen in labels en verpakkingen

 

Overname door Andlinger: bouwen aan de toekomst

Andlinger & Company herkende het potentieel van Crown Van Gelder. In 2015 heeft Andlinger het bedrijf volledig overgenomen, waarmee de jarenlange notering aan de beurs werd beëindigd.

De invloed van duurzaamheid en digitalisering hebben de dynamiek in de papiermarkt volledig veranderd en deze ontwikkelingen zullen onveranderd doorgaan. Onze stappen tot zover, aangevuld met het eigenaarschap en de unieke kennis van Andlinger, hebben Crown Van Gelder in een unieke positie geplaatst om nieuwe mogelijkheden te benutten. Door snel te reageren op marktontwikkelingen en klantbehoeften zijn we in staat om te blijven groeien in deze snel veranderende markt.

De afgelopen 120 jaar is ook veel hetzelfde gebleven: onze ambitie is nog altijd op hetzelfde hoge niveau, net als onze verantwoordelijke houding naar de markt, onze klanten en onze directe omgeving.